Alt hvad der er værd at vide om sjældne træer og buske

Er der nogen, der ved noget om sjældne træer og buske, så er det Anne Marie Pedersen fra Lønbæk Planteskole

Foruden sin store erfaring er Anne Marie en blændende fortæller, så det blev en rigtig god aften hos Mariager Fjords Havekreds, hvor hun forleden holdt foredrag om sit speciale – sjældne træer og buske.

Nu var ny viden ikke det eneste, jeg fik med mig hjem. Selvfølgelig havde Anne Marie taget fristelser med, og hvem kunne stå for det.

Kender du Bøffelbær, Shepherdia argentea?

En gråbladet busk, der er meget tørketålende, tåler både sandjord og blæst og så kan den klippes. Den skal helt sikkert prøves. Blæst har vi heldigvis ikke så meget af her på matriklen, men sandjord… jo tak. Og så var der det med de grå blade. Jeg er i det hele taget glad for planter med flotte løvfarver, det giver sådan en god afveksling i haven. Løvfarver er et vigtigt element i haven. Noget af det, der gør planten attraktiv i hele vækstsæsonen.

Hvad så med Hvid Blærenød?

Bøffelbær får selskab af en Hvid blærenød, Staphylea colchica. Blærenød får klaser af hvide blomster, der efterfølges af nogle sjove grønne frugter – tredelte blærer, der gemmer på små ‘pistacie’-nødder. Nej, desværre ikke de pistacienødder, vi køber i butikken, men nødderne er spiselige og fuglene er glade for dem. Gemmer du ikke alle frugterne til fuglene, så kan du bruge dem, når du binder efterårskranse. Det kunne altså være flot!

Hvid blærerod, Staphylea colchica

Mens jeg venter på, Blærenødden får frugter nok til både fuglene, mig og mine kranse, så kan jeg nyde den flotte bark. Blærenød får nemlig stribet bark. Se det er jo et ekstra plus – særligt i vinterhaven.

bark på Hvid blærenød, Staphylea colchica

Desuden trives Blærenød i al slags jord, i sol og skygge og er fuld hårdfør og vindtolerant. Så hvad er der at betænke sig på.

Betænke sig skal man ikke alt for længe – en spændende og smuk Kinesisk voksblomst, Sinocalycanthus sinensis lokkede både mig og en hel del andre – og væk var de. Så nu må jeg nøjes med at drømme, men måske – hvis jeg er heldig, er der nogle tilbage næste gang jeg aflægger besøg på Lønbæk Planteskole hos Anne Marie og alle hendes fristende, lokkende, spændende træer og buske, der trygler om at komme med hjem!

Hold øje med din lokale havekreds Anne Marie Pedersen er en efterspurgt foredragsholder. Måske kan du være heldig at høre hende hos en havekreds nær dig.

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Træer & Buske og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>