Skal, skal ikke…

Skal man klippe de gamle blade af juleroserne?

Er der noget om snakken, skal man bare uhæmmet pelse sine juleroser først i det nye år?

Hvis du vil undgå julerosesvamp og samtidig have en sidegevinst, er svaret ja. Når det så er sagt, gælder det også her – ingen regel uden undtagelse.

 

Ofte sker det, at Helleborus i løbet af vinteren får grimme blade med sorte eller brune pletter.

 

 

Det sker når bladene bliver angrebet af svamp. Svampen er dog sjældent en trussel for planten, men for ikke at sprede sygdommen, er det en god idé at klippe de gamle blade af.  Gerne når de nye blomsterknopper begynder at dukke op, typisk i januar/februar måned.

Husk at bladene skal brændes eller i affaldsspanden for ikke at sprede smitten - aldrig i komposten!

 

 

Er din julerose et eksemplar af arten Helleborus niger, er reglen lidt anderledes, her skal du gå knap så hårdhændet til værks. Helleborus niger er ofte lidt svagere i væksten, og tåler ikke for hård klipning, så her skal du kun fjerne angrebne blade.

 

Reglen er Klip!

Men når det gælder hybriderne, helleborus x orientalis, dem der er allerflest af i haverne, er reglen: klip!

Væk med alle de gamle blade – og det er her sidegevinsten kommer ind i billedet.

For når du fjerner alle de gamle blade, udskyder du blomstringen. Det lyder måske ikke umiddelbart som en gevinst, men sagen er den, at blomsterstilkene udvikler sig hurtigere, på de planter, der får lov at beholde bladene end på planter, hvor bladene er klippet af.

Den hurtigere udvikling betyder at blomsterstilkene er sartere, de bliver ikke så hærdede, som på planter uden beskyttende blade. Her vil du se, at blomsterknopperne sidder meget længere lige i jordoverfladen, før stilken begynder at gro. De er meget mere robuste og tåler langt bedre frosten, også når der kommer en kold nat efter en mild periode. Blomster, der ikke er hærdede, er alt for sarte og bliver ødelagt af frosten, stænglerne bliver bløde og splatter ud.

Så kort og godt når vi taler om Helleborus x hybridus skal de gamle blade klippes af, hvis du vil have flotte, blomstrende planter uden svamp.

Hvad er din erfaring?

Dette indlæg blev udgivet i Juleroser & Påskeklokker og tagget , . Bogmærk permalinket.

4 kommentarer til Skal, skal ikke…

 1. Lisbeth Klastrup skriver:

  Jeg klipper altid bladene af, men vidste ikke at det så varer længere tid, inden de kommer i blomst.
  Det var en god oplysning, tak.

 2. Eva Dam Jensen skriver:

  Men så er det vel for sent nu hvor blomsterne er fremme?
  mange hilsner Eva

  • Marianne skriver:

   Kære Eva
   Hvis dine juleroser allerede er så langt fremme, at de er begyndt at blomstre, ja så er det nok for sent. Nu behøver det jo ikke at gå galt af den grund, det kommer jo helt an på vejret – det er jo heldigvis ikke sikkert, at vi får mere hård frost.
   Mange hilsner
   Marianne

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>